Beschermde synagoge krijgt cruciale facelift

link: https://www.nieuwsblad.be/cnt/jc3qcdl0

OOSTENDE – De werken voor restauratie van de synagoge aan het Van Maestrichtplein zijn gisteren gestart. Dat is geen dag te vroeg want het 100-jarig bestaan van de gebedsplaats kon vorig jaar zelfs niet gevierd worden.

De synagoge in het hart van de wijk Oud Hospitaal was tot de komst in 1998 van een kleine gebedsplaats in Knokke de enige synagoge in de provincie.

‘Hier vinden occasioneel nog huwelijken plaats en tijdens de zomermaanden zijn er elke dag twee diensten’, zegt ondervoorzitter Maurice Diaine van de Israëlitische gemeenschap die in de badstad nog een honderdtal gezinnen telt.

‘Onze gemeenschap is te klein om een vaste rabbijn te hebben, maar dat betekent niet dat deze synagoge niet meer gebruikt wordt. Vooral scholen komen hier op bezoek en uiteraard zijn er vieringen voor de bar mitswa, het lentefeest van jongens.’

Achter de mooie gevel is het minder goed gesteld met de infrastructuur. ‘De elektriciteit is niet veilig, de verwarming werkt niet behoorlijk, de verf bladert af en de trap naar de ruimte voor de vrouwen is helemaal rot’, duidt architect Roland Vandecasteele. Dat resulteert in erediensten waarbij alle gelovigen op het gelijkvloers zitten en schermen worden geplaatst tussen mannen en vrouwen.

Even geen erediensten

‘Er wordt nu 322.000 euro geïnvesteerd. Omdat dit gebouw beschermd is, draagt de Vlaamse overheid het merendeel van de kosten’, zegt schepen Hilde Veulemans (CD&V).

‘De vloer wordt vernieuwd, er komt nieuwe elektriciteit en verwarming en de steunpilaren krijgen een andere kleur. De werken zullen 6 maanden duren en in die tijd kunnen geen erediensten plaatsvinden’, zegt Guido Verfaille van Ardecor. ‘Gelukkig hebben we ervaring want we restaureerden al de grote synagoge in Brussel.’

Na deze fase wacht nog de restauratie van de buitengevel.

Belangrijke troef

Walter Legley, aanspreekpunt van de Israëlitische gemeenschap in de badstad, is tevreden: ‘Door de staat van het gebouw konden we de 100ste verjaardag van de synagoge niet vieren. De synagoge beschikt ook over een mikwa, een bad dat in de orthodoxe liturgie zeer belangrijk is. Het was in verval, maar na het herstel zal de synagoge beschikken over een belangrijke troef.’